داوودشاه صبا وزیر معادن و پترولیم که در مجلس سنا صحبت می کرد گفت: با عملی شدن پروژه تاپی افغانستان نقش اصلی خود را به عنوان مرکز انتقالات منطقه باز می یابد.
آقای صبا افزود: " در مسیر این پروژه تنها ۷ هزار شغل مستقیم ملکی و ۵ تا ۷ هزار شغل مستقیم امنیتی ایجاد خواهد شد که مجموعا حدود ۱۴ هزار شغل مستقم می شود و زمینه شغل غیرمستقیم هم به ده ها هزار شغل خواهد رسید".
به گفته وی؛ سروی برنامه امنیتی مسیر خط لوله از ماه فبروری ۲۰۱۶ (حدود یک ماه دیگر) آغاز می شود و بعد از آن در ماه اپریل، برنامه ماین پاکی این مسیر، در بهار سال آینده سروی اثرات اجتماعی و محیط زیستی و در نهایت کار عملی این پروژه در داخل افغانستان سر از سال ۲۰۱۷ آغاز خواهد شد.
آقای صبا خاطرنشان ساخت: ۶ موافقتنامه میان دولت های شامل قرارداد تا افتتاح تاپی امضا شده و قرار است ۶ موافقتنامه دیگر هم در مورد عبور این خط لوله از داخل افغانستان به امضا برسد که کارها در زمینه جریان دارد.
هفتصد و سی کیلومتر این خط لوله گاز در داخل افغانستان است که در همین مسافت، سه تا چهار پمپ گازی در مسیر لوله تعبیه خواهد شد و در هر کدام از این پمپ ها، تا ۲۵۰ کارمند تخنیکی گماشته می شود.
داوودشاه صبا یادآور شد که آموزش کارگران تخنیکی افغان از همین اکنون آغاز شده و تا پنج سال بعد از شروع انتقال گاز در لوله، تمامی کارمندان این پمپ ها افغانی خواهد شد.
پروژه تاپی که در ۱۳ دسمبر ماه گذشته میلادی توسط سران افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند افتتاح شد؛ از تورغندی هرات وارد افغانستان می شود و با گذشت از ولایت های هرات، فراه، نیمروز، هلمند و قندهار وارد پاکستان خواهد شد.
این پروژه، برای ۳۰ سال از شروع انتقال گاز دوام خواهد کرد و سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز را به پاکستان و هند انتقال خواهد داد.
برنده کنسرسیوم پروژه تاپی شرکت دولتی گاز ترکمنستان است که با سهم ۵ درصدی شرکت های دولتی گاز افغانستان، پاکستان و هند، این پروژه را تطبیق خواهد کرد.
قرار است انتقال گاز از خط لوله تاپی سر از سال ۲۰۲۰ آغاز خواهد شد.