سرزمین افاغنه

آخرین اخبار در رابطه با کشور من افغانستان

سرزمین افاغنه

آخرین اخبار در رابطه با کشور من افغانستان

ملک عبدالله و نقش او در تأمین امنیت منطقه

ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی صبح روز جمعه ۲۳ جنوری -سوم دلو در اثر بیماری ریه در سن ۹۰ سالگی درگذشت.

ملک عبدالله در سال ۱۹۲۴ متولد شده و در زندگی خود فراز و نشیب هایی زیادی را دیده است. او در سال ۱۹۸۲ به عنوان ولیعهد عربستان انتخاب شد و در سال ۲۰۰۵ به پادشاهی عربستان رسید. ازاو در عربستان به عنوان پادشاه اصلاح‌طلب و سیاستمداری کارکشته یاد می شود که در طول یک دهه حکومت خود توانسته تغییرات تدریجی اما عمیق و بنیادینی را در ساختار قدرت به وجود آورد. ملک عبدالله کوشش های زیادی نمود تا سیستم آموزشی آن کشور را مدرنیزه سازد و انکشاف اقتصادی را سرعت بخشد. اما اشکالاتی در سیاست های داخلی او هم وجود دارد. این اشکالات بیشتر در حوزه برخورد او با مخالفان حکومت، آزادی بیان و رعایت حقوق بشر دور می زند.

ملک عبدالله یکی از کسانی بود که به شدت مخالف تحولات سریع و ناگهانی نظام های سیاسی تحت عنوان بهار عربی بود و آن را در تضاد با امنیت داخلی عربستان می دانست. سیاست های منطقه ای ملک عبدالله بر صلح و امنیت منطقه استوار بود و تلاش کرد تا با راه اندازی پروسه صلح میان اسراییل و فلسطین بنیان امنیت در منطقه را تقویت نماید. ملک عبدالله با کشورهای عربی روابط نسبتا نیکی داشت و کوشش کرد تا از طریق سیاست های مداراگونه حسن نیت خود را در ارتباط باکشورهای منطقه نشان دهد و همسویی میان کشورهای عربی را مستحکم سازد. در زمان ملک عبدالله مناسبات عربستان با دنیای غرب گسترش بیشتر یافت و سطح همکاری میان این کشور و کشورهای غربی به مراتب ارتقا پیداکرد.

اگرچه شاه فقید عربستان سیاست های بازتری را در عرصه اقتصادی و فرهنگی در پیش گرفت و برای اولین بار برای زنان حق داده، تا در انتخاب شاروال ها اشتراک ورزند و محلات مخصوصی را برای گردشگری خارجیان در نظر گرفت و آزادی بسیار محدودی را در زندگی مردم پدید آورد اما اینها سبب نشد تا گامهای اساسی در راستای دموکراسی در کشور برداشته شود. پس با این که عربستان از روابط خود با غرب در راستای توسعه فرهنگی و اقتصادی خود به میزان محدودی بهره برد، ولی در عرصه سیاسی تغییری زیادی به مشاهده نرسید و همچنان سیاست های حکومت های پیشین و روش ها و راهبردهای آنان دوام پیداکرد. از همین رو است که مرگ پادشاه عربستان سعودی با واکنش های متفاوت از سوی شهروندان آن کشور روبرو می شود، برخی ملک عبدالله را شاه اصلاح طلب و ترقی خواه معرفی می کنند و برخی از افراد او را به صفت یک مستبد می شناسند که حق و حقوق سیاسی مردم عربستان را نادیده می گرفت. با وجود چالش هایی که وجود داشت در دوران حکومت او عربستان توانست به سازمان تجارت جهانی بپیوندد.

ملک عبدالله وقتی تعارض و شکاف روز افزون میان جهان اسلام و مسیحیت را مشاهده کرد با طرح گفتگوی ادیان مختلف، خواست رابطه سالم تر و منطقی تری میان ادیان برقرار سازد و از خصومت ها و دشمنی های به وجود آمده اندکی بکاهد، اما این طرح با توجه به پیچیدگی هایی که وجود داشت به سرانجام نرسید و به دستاوردهای ملموسی در ارتباط با همگرایی ادیان منجر نگردید. برخی از تحلیل گران از سیاست ناروشن عربستان در رابطه با گروه داعش انتقاد می کنند و نقش آن کشور در ایجاد گروه های افراطی در منطقه را به نفع ثبات و امنیت منطقه نمی دانند.

عربستان در دوران ملک عبدالله رابطه خوبی با افغانستان داشته است. عربستان از نظام سیاسی نوین در افغانستان حمایت کرد و درعرصه های فرهنگی و اقتصادی کمک هایی را برای مردم این کشور اختصاص داد. باتوجه به روابط خوب عربستان با رهبران طالبان و با توجه به نقش و مؤثریت آن کشور در جهان اسلام، حکومت افغانستان بارها به شکل علنی از پادشاه عربستان خواست تا در پروسه صلح و راضی کردن گروه طالبان به مذاکره سیاسی با این کشور همکاری کند؛ اما ملک عبدالله بنا به دلایل نامعلومی در این راستا تلاش نکرد و پاسخ عملی و مثبت به درخواست های رییس جمهور افغانستان نداد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.