آسوشیتدپرس، روز گذشته مطلبی را به نقل از یک منبع ناشناس نقل کرد که نشان می دهد اوباما قصد دارد فراتر از توافقی که با افغانستان درباره مبارزه با تروریزم داشته است عمل کند.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست اوباما به پنتاگون اجازه داده است که از سال آینده میلادی، به رغم توافق صورت گرفته، عملیات خود را علیه طالبان افزایش دهد.
این در شرایطی است که نزدیک به دو ماه پیش، بلافاصله پس از مراسم تحلیف رییس جمهور جدید افغانستان، قرارداد امنیتی بین کابل و واشنگتن امضا گردید و قرار شد که عملیات های تروریستی به رهبری ایتلافی از نیروهای افغانستانی و آمریکایی باشد و آمریکایی ها بیشتر نقش آموزش دهنده داشته باشند.
با این وجود روزنامه نیویورک تایمز نوشت که رییس جمهوری آمریکا اخیرا با امضای دستوری محرمانه، حکم گسترش جنگ مستقیم نیروهای این کشور را در افغانستان امضا کرده است. این حکم تا پایان سال 2015 اعتبار دارد و باید در سراسر سال آینده میلادی نیروهای آمریکایی مستقیما با شبه نظامیان نبرد داشته باشند.
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا این حکم را چند هفته قبل امضا کرد و طی آن نیروهای آمریکایی اجازه تداوم فعالیت ضربتی را برای مقابله با طالبان و سایر شبه نظامیانی که تهدید علیه دولت کابل یا پرسنل آمریکایی در افغانستان محسوب می شوند، دارند. همچنین بر اساس این حکم جنگنده ها، بمب افکن ها و هواپیماهای بدون سرنشین ارتش آمریکا قادر خواهند بود به نیروی زمینی آمریکا برای مقابله با طالبان کمک کنند.
بر اساس این حکم امضا شده، سربازان نیروی زمینی ارتش آمریکا احتمالا در ماموریت ها به نیروی زمینی ارتش ملی افغانستان می پیوندند و حملات هوایی برای پشتیبانی سربازان نیروی زمینی صورت می گیرد. در صورتی که صحت این ادعا اثبات شود، نشانگر گسترش فعالیت نظامی آمریکا در کشور ما در سال 2015 خواهد بود؛ چرا که نیروهای آمریکایی و ناتو در پایان سال جاری میلادی افغانستان را ترک می کنند.
پیش تر اوباما اعلام کرده بود که سربازان آمریکایی بیش از این در دیگر کشورها در عملیات ضربتی در سال جدید میلادی شرکت نخواهند کرد و گفته بود که سربازان آمریکایی تنها نقش تعلیم دهنده نیروهای افغانستانی را دارند. ارتش آمریکا به بیان این مساله پرداخته که گسترش عملیات ضربتی به آمریکا اجازه می دهد تا بر طالبان و سایر گروه های شبه نظامی فشار وارد آورد و مانع از انجام حملات بیشتر آنها علیه مواضع دولت کابل و آمریکا شود.
در عوض مشاوران غیرنظامی اوباما گفتند که نقش ضربتی سربازان آمریکایی باید به انجام ماموریت های مقابله با تروریزم علیه القاعده محدود شود. روزنامه نیویورک تایمز همچنین نوشت، یکی از مقام های دولت واشنگتن این حکم دولتی را یک پیروزی برای ارتش آمریکا توصیف کرد؛ در حالی که یکی دیگر اعتقاد دارد که واشنگتن نباید به انجام ماموریت های خصمانه علیه طالبان در سال آتی میلادی دست بزند.
این در حالی است که روزنامه واشنگتن پست می نویسد که تصمیم اوباما برای افزایش حملات علیه شبه نظامیان به درخواست فرماندهان آمریکایی در افغانستان صورت گرفته است. این روزنامه می نویسد که فرماندهان آمریکایی چندی پس از توافق آمریکا با کابل برای تداوم حضور نظامی از رییس جمهوری آمریکا خواسته اند که با حملات بیشتر علیه افراطیون و القاعده موافقت کند.
این تغییر موضع واشنگتن در حالی صورت گرفته که بسیاری بر این عقیده اند خروج نیروهای آمریکایی از عراق بسیار زود بود و همین امر باعث گسترش فعالیت گروه داعش در این کشور شده است.
در همین حال، اشرف غنی موضعی نرم که در قبال حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان دارد و مکررا از آمریکا خواسته تا نیروهایش را در سال 2015 در کشور باقی بگذارد. وی همچنین محدودیت حملات هوایی آمریکا و حملات مشترک با نیروهای افغانستان را که توسط حامد کرزی وضع شده بود، لغو کرد.
به بیان ساده تر، با هماهنگی جناب اشرف غنی، آمریکایی ها بر خلاف تعهد خود در پیمان امنیتی، به جای نقش آموزشی نیروهای افغانستان شدت عمل خود را در عملیاتهای نظامی افزایش می دهند. اینکه چه مسایلی در پشت پرده بین اشرف غنی و مقامهای کاخ سفید گذشته هنوز بر ما روشن نیست ولی این موضوع مساله ی در خور توجهی است که چرا آمریکاییها که در 13 سال نتوانستند با همه ی دبدبه و غبغبه ی خود کاری در مبارزه با افراط گرایی انجام دهند، به یکباره با هماهنگی اشرف غنی دست به چنین اقدامی زده اند؟