داکتر محی الدین مهدی نخستین سخنران جلسه، عنوان از بن تا بن بست را برای سخنانش انتخاب کرده بود. او مشکل افغانستان از بن تا اکنون را مشکل توزیع قدرت در کشور می داند. توزیعی که براساس آن اقوام افغانستان به درجه یک، دو، سه و... تقسیم شده و باعث نهادینه شدن بحران در کشور گردیده است. او برای حل این بن بست، توزیع قدرت در دو سطح عمودی و افقی را پیشنهاد کرد.
توزیع قدرت افقی به معنای تفکیک قوا و احترام به اصل استقلال هریک از قوای سه گانه که به نظر وی تاکنون چنین تمایز و استقلالی وجود نداشته و یک تن به عنوان حاکم مطلق العنان بر تمام ارکان حکومت مسلط بوده است. توزیع قدرت عمودی نیز بدان معنا است که پست های کلیدی حکومت براساس شایستگی و بدون در نظر داشت تعلقات قومی برای تمام شهروندان کشور قابل دسترس باشد. به نظر داکتر مهدی گفتمان غالب امروز کشور، توزیع عادلانه قدرت بدون توجه به فاکتور قومیت است.
سخنران دوم نشست داکتر عوضعلی سعادت استاد دانشگاه و معاون حزب ملت افغانستان بود. داکتر سعادت اظهار کرد که در صورتی می توانیم نسبت به دهه گذشته منصفانه و منطقی قضاوت کنیم که «وضعیت» را با قبل و بعد آن مقایسه کنیم. داکتر سعادت دهه گذشته را به پیاله ای تشبیه کرد که دستاوردهایش نیم پر پیاله را تشکیل می دهد و ناکامی هایش نیم خالی آن را. سعادت مشکل کشور در چند دهه اخیر به ویژه دوره جدید را «مشکل چرخش نخبگان» خواند که این مشکل نیز به نوبه خود به فرهنگ قبیلوی حاکم بر جامعه افغانستانی باز می گردد.
نشست با پرسش ها و اظهار نظرهای حاضران ادامه یافت و تعدادی از جوانان از فرصت به دست آمده برای ابراز نظرهای خود بهره برده و پرسش های شان را مطرح کردند. نشست، در فضای صمیمی، علمی و آکادمیک برگزار گردیده و پایان یافت.