متاسفانه تعدادی از شهروندان کشور کشته و زخمی شدند. به رویداد انتحاری روز جمعه نگاه های متفاوت صورت گرفت. برخی از سران تیم اصلاحات و همگرایی آن را به تیم رقیب خود یعنی تحول و تداوم نسبت دادند. رهبران تیم تحول و تداوم این حمله تروریستی را به شدید ترین وجه ممکن محکوم کردند. برخی اما، آن را به تروریستان و دهشت افکنان نسبت دادند. دسته سوم اما، معتقد بودند که احتمال دارد در این رویداد دست خود رهبران تیم اصلاحات و همگرایی دخیل بوده باشد. استدلال این دسته این است که اینها با انجام این رویداد در صدد آن بوده است تا افکار عمومی را به خود جلب نماید و آراء مردم را در دور دوم انتخابات جلب کند. تا هنوز اما، هیچ گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است. همین مسئله باعث تنش ها و خلق گفتار های جدید میان دو تیم انتخاباتی شده است.
رویداد روز جمعه می توانست تعلیق در روند پروسه انتخابات ایجاد کند. بر اساس قانون هر اتفاق ناگوار بر رهبر تیم اصلاحات و همگرایی می توانست پروسه انتخابات را به تعویق انداخته و منجر به تکرار دوباره این پروسه شود.مهمترین سوال این است که پشت این قضیه کیست؟ چه نیت های شوم در پشت این قضیه نهفته است.
به نظر نگارنده این ستور تیم های انتخاباتی هیچ نقش در خلق رویداد های روز جمعه نداشته است.رویداد روز جمعه کاری تروریستان و دهشت افکنان بوده است.سوالی که برای خیلی از تحلیل گران پیش آمده است این است که چرا گروه های تند رو تا هنوز مسئولیت این حمله را به دوش نگرفته است. از نظر نگارنده، این مسئله می تواند تاکتیک جدید گروه های تروریستی باشد. بدین معنی که گروه های تروریستی و دهشت افکن با انجام این حملات و نپذیرفتن مسئولیت آن می خواهد تیم های انتخاباتی را به جان هم اندازد و وضعیت را آشفته کند. در آشتفگی جامعه ماهی دل خواه خود را صید نماید.
بر همه مشخص است که گروه های دهشت افکن در صدد مختلف نمودن انتخابات می باشد. در دور اول اما، گروه های دهشت افکن موفق به مختل سازی روند انتخابات نشدند و انتخابات به شکل موفقانه در سراسر افغانستان برگزار شد. برگزاری موفقانه انتخابات باعث شد که گروه های تروریستی در آن طرف مرز، تغییرات اساسی در دور دوم انتخابات در کارگزاران حملات خود انجام دهد. آن والیان و ولسوال های که نتوانستند روند انتخابات را مختل نماید را برکنار کردند و افراد دیگری را در جای آن ها گماردند. گروه های دهشت افکن اما، تنها به این مسئله اکتفا نکردند، آن ها در تازه ترین مورد دست به کشتار سران گروه های دهشت افکن زدند که آن ها موفق به انجام وظایف خود نشده بودند.این نشانده آن است که گروه های تروریستی به صورت جدی وارد عمل شده است. این دگرگونی به احتمال زیاد با تغییر تاکتیک ها نیز صورت گرفته است. به جان هم انداختن دو کاندید ریاست جمهوری می تواند یکی از تاکتیک های این گروه ها باشد.
این عمل را می توان با سیستم فکری گروه های دهشت افکن نیز تحلیل کرد. گروه های دهشت افکن بر محور سه عنصر عمل می کند. قبیله، خشونت و عقیده عنصر اساسی سیستم فکری گروه های دهشت افکن می شود. در این میان خشونت ابزار در راستای تحقق عقیده و باور های قبیله ای است. عقیده آن ها جدا از باور های قبیله ای معنی و مفهوم ندارد. بلکه عقیده آن ها آمیزه ای از باور های قبیله ای و آموزه های دینی است. این سیستم فکری به گروه های دهشت افکن اجازه می دهد که از هر ابزار و وسیله برای تحقق باور ها و عقاید خود استفاده کند و موانع سر راه آن را بردارد. رویداد روز جمعه امری در راستای اهداف گروه های دهشت افکن با تغییر تاکتیک است. از آنجا که هر ابزاری برای تحقق اهداف توجیه می شود نپذیرفتن این رویداد ها را می توان امری همان راستا فهم کرد.
گروه های دهشت افکن و تروریست اما، باور اول شان نیست که به ترور شخصیت های سیاسی این کشور می پردازد. بلکه قبل از این نیز این افراد دست به ترور شخصیت های سیاسی و نظامی این کشور دست زده بود. برهان الدین ربانی یکی از چهره های بودند که آن ها از میان برداشتند. باید متذکر شد که گروه های دهشت افکن برهان الدین ربانی را به بهانه گفتگو بر سر روند صلح از میان برداشتند. بدین معنی که آن ها با استفاده از گفتگو و مصالحه استفاده نموده و موانع را از سر راه خود برداشتند.کشتن برهان الدین ربانی نشان می دهد که گروه های دهشت افکن از هیچ ابزاری برای تحقق اهداف خود ابا نمی ورزد. آن ها از هر وسیله ممکن استفاده می کند. تغییر در باور ها یک امری عادی برای هر گروه تروریستی است.
گروه های دهشت افکن و تروریست اما، انتخابات و دموکراسی را پدیده غربی می شمارد. به باور آن ها، هر آنچه غربی است بد است. این دیگرستیزی در ریشه های عمیق در این گروه دارد. روی آوری به پدیده غربی از نظر آن ها امری خلاف شرع است. در نهایت کسانی که به پدیده غربی روی می آورد از نظر آن ها عملی کفر آمیز و خلاف شرع است. آن ها با استفاده از همین باور، تمام رفتار های خود را در چارچوب باور های دینی و آموزه های شرعی توجیه می کند. با فهم و درک آن ها از شرع، برای از میان بردن کفار از وسیله ممکن می تواند استفاده کند.
به هر صورت، رویداد روز جمعه عملی غیر انسانی است که تنها از گروه های دهشت افکن بر می آید. هیچ یک از تیم های انتخاباتی در این رویداد نقش نداشته است. رهبران هر دو تیم به کارزار های دموکراتیک باور دارد. به همین خاطر، این افراد با استفاده از مکانیسم های دموکراتیک برای کسب قدرت سیاسی استفاده می کند.عمل روز جمعه امری خلاف رفتار دموکراتیک است. رویداد خشونت بار امری خلاف اصول دموکراتیک و انتخاباتی است. ان رویداد رقابت دموکراتیک را از میان بر می دارد و انتخابات را غیر دموکراتیک می سازد. به همین خاطر، به باور نویسنده هیچ یک از تیم های انتخاباتی نقش در رویداد روز جمعه نداشته است.
در پایان این نوشتار یک بار دیگر باید متذکر شد که رویداد خونین روز جمعه کار گروه های دهشت افکن است. گروه های دهشت افکن با انجام این کار و نپذیرفتن مسئولیت آن در صدد آشفته کردن وضعیت سیاسی جامعه است. با این کار، آن ها می تواند به راحتی به اهداف خود برسد. بنابراین دو تیم انتخاباتی نباید از رویداد روز جمعه استفاده تبلیغاتی نماید و روند دموکراتیک را زیر سوال ببرد.