نجیب منلای، مشاور وزارت اقتصاد افغانستان، نویسنده و استاد سابق یک موسسه علمی در فرانسه در رابطه با چالش های امروز جهان اسلام گفت : در جهان امروز بزرگترین مشکل مسلمانان این است که هویت و ماهیت خود را نمی توانند تثبیت کند. بدان معنا که چهره اصلی و واقعی اسلام را نمی توانند به جهانیان ارایه دهد و بنظرم مهمترین علت این موضوع اینست که در دو، سه قرن اخیر همواره خود را با عینکهای دیگران دیده و هیچگاه به تاریخ و ارزشهای خود فکر نکرده، بلکه در حالت انفعالی و در نتیجه واکنش دیگران ابراز وجود کرده است، یعنی همواره ابتکار عمل را دست دیگران داده است.
وی همچنین در رابطه با اینکه در داخل امت اسلامی امروزه حلقه هایی بوجود آمده اند که چهره واقعی اسلام را وارونه ارایه می کند نیز اعتقاد داشت : بنظرم باید چهره واقعی اسلام را به جهانیان نشان دهیم ، هر کسی که اسلام را قبول نکرده است به این معناست که پیام اسلام بدرستی به آن نرسیده است، لذا باید تصویر واقعی اسلام را تا روز قیامت نشان دهیم و باید به مردم پیام اسلام را برسانیم و اگر پیام حقیقی اسلام به جهانیان ارایه گردد، برای بشریت پذیرفتن آن آسان خواهد بود، زیرا اسلام دین فطرت و انسانی است .
طبیعی است که برای مخدوش کردن چهره اسلام دستهای خارجی نیز وجود دارد و در داخل امت اسلامی نیز حلقه هایی هستند که دانسته یا ندانسته در خدمت دشمنان اسلام قرار گرفته اند، چون اعمال و اعتقاداتی که این حلقه ها ارایه می دهند ، برای مخدوش ساختن چهره اسلام در دست دشمنان اسلام ابزار و وسیله خوبیست ، به همین دلیل ما طی 200 یا 300 سال اخیر نتوانستیم چهره اصلی و واقعی اسلام را به جهانیان نشان دهیم.
در همین رابطه افزود : این حلقه ها یا در داخل اسلام وجود دارد که بطور دانسته در خدمت دشمنان اسلام قرار گرفته اند. اگر به تاریخ اسلام نگاه بیندازیم در قرن هجدهم و نوزدهم وقتیکه در مقابل استعمار گران یک قدرت اسلامی به اسم امپراتوری عثمانی وجود داشت، امپریالیسم دانسته برای ضربه زدن به خلافت عثمانی برخی گروهای افراطی عربستان سعودی را استخدام کردند که در نتیجه امپراتوری عثمانی تضعیف گردید. امروز نیز چنین گروههایی وجود دارند و این گروه ها در عربستان و هند نیز وجود دارد و برخی گروهها نیز نادانسته در خدمت دیگران قرار گرفته اند، شاید بهترین مثال و نمونه آن در خاورمیانه و افریقای شمال برخی گروهای کوچک افراطی باشند که با حسن نیت اما در مسیر کج قرار گرفته اند و این گروهها به اسلام ضرر زیادی رسانده اند. لذا بنظرم هم دستهای خارجی و هم دستهای داخلی وجود دارد که به اسلام ضربه وارد می کنند.
وی در رابطه با ارتباط جریان 11 سپتامبر در سال 2001 و آغاز جنگ امپریالیسم با جهان اسلام نیز گفت: جنگ امپریالیسم با اسلام، عادی است. باید هم امپریالیسم با اسلام در حال جنگ باشد، چون ارزشهای امپریالیسم خودخواهانه، ظلم و ستم و انفرادی می باشد، اما ارزشهای اسلامی بر اساس برابری و اخوت استوارند، لذا باید از این جنگ متعجب نشویم . امپریالیسم از قدرت های داخلی اسلام به ضرر مسلمین استفاده کرده است. امپریالیسم در جنگ با شوروی بین مسلمانها برخی حلقه ها را بوجود آوردند که اساس آنها افراطیت بود و بعد از فروپاشی شوروی از همین گروهها استفاده کرد تا کشورهای اسلامی را مورد تهاجم قرار دهند، امپریالیسم دشمن اسلام است و طبیعی است که علیه اسلام از هر وسیله و ابزاری استفاده خواهند کرد، اما در امت اسلامی برخی گروهها وجود دارند که به اسم اسلام علیه اسلام فعالیت می کنند و این برای جهان اسلام بسیار خطرناک می باشد و برای مهار کردن این گروهها نیاز به انقلاب عقلانی داریم، نباید فقط از سلاحها علیه این تفکر استفاده کنیم، ما نیاز داریم که جوانان مسلمان متوجه شوند که ارزشهای واقعی اسلام چیستند و اینکه اسلام چگونه می تواند برای تمام جهان رهبر و راهنما باشد. یکی از بزرگترین چالش پیش روی جهان اسلام اینست که چهره و ارزشهای واقعی اسلام را به جوانان خودمان ارایه دهیم و اگر جوانان مسلمان متوجه ارزشهای واقعی اسلام شوند، جهان نیز متوجه خواهد شد و این کار دشواری نخواهد بود.
وی در رابطه با موضوع برخی گروه های افراطی و تاثیر انها در معرفی جهان اسلام و همچنین منشا قدرت انها نیز گفت: منشا قدرت طالبان در این است که ما امور تصمیم گیری را به دیگران تحویل دادیم. بوجود اوردن افراطیت شاهکار سیای امریکاست و در افغانستان بوجود اوردن طالبان شاهکار مشترک ای اس ای پاکستان و سیا امریکاست، لذا ما همواره امور تصمیم گیری خود را در دست دیگران داده ایم، لذا هر چقدر که افراطیت افزایش یابد باید به همان اندازه به عقلانیت، حقانیت و ارزشهای اسلام تکیه کنیم تا بالاخره جوانان ما براحتی در دام تبلیغات گرفتار نشوند .
وی همچنین در رابطه با دخالت هند و امریکا در تقویت برخی گروه های تروریستی افزود : مقامات پاکستان همواره اظهاراتی را مطرح می کنند که اساس عقلی و عملی ندارد و حلقه های اطلاعاتی و نظامی پاکستان فکر می کنند که همه جهان کور است و تنها آنها چشم بینا دارند. اینکه برخی گروههای طالبان از سوی هند و امریکا تمویل و حمایت می شوند ، شاید درست باشد، اما در پاکستان دهها گروه وجود دارد، شاید دو یا سه ، از سوی آنها حمایت می شوند، اما دهها گروه دیگر از سوی ای اس ای پاکستان حمایت و کنترل می شوند ، لذا در این زمینه موضع مقامات پاکستانی ضعیف است .