روزنامههای امروز چاپ کابل سرمقالههای خود را به بررسی اهداف سفرهای منطقهای کرزی، حکم دادگاهی در آلمان مبنی بر عدم پرداخت غرامت به خانوادههای قربانیان حملات هوایی ناتو و بحث امضای پیمان امنیتی کابل-واشنگتن اختصاص دادند.
همچنین مباحث تأخیر احتمالی در زمان برگزاری انتخابات آینده افغانستان و وضعیت دشوار کودکان افغان از موضوعات مهم دیگر سرمقالههای روزنامههای کابل هستند.
روزنامه «اطلاعات روز» در سرمقاله خود به واکاوی سفرهای رئیسجمهور افغانستان به ایران و هند پرداخته و نوشته است: سفر منطقهای رئیسجمهور افغانستان به تهران و دهلینو، حاصل سرخوردگی وی از آمریکا و بنبست سیاسی اخیر بین کابل و واشنگتن است.
اطلاعات روز در ادامه نوشته است: سفر به تهران در شرایط کنونی پیامهای روشن و مشخصی را به آمریکا مخابره میکند، از جمله این که در صورت تداوم بنبست و عدم تمکین آمریکا به خواستههای کرزی، پیوستن به ایران، روسیه، چین و دیگر رقیبان منطقهای آمریکا، امکانپذیر خواهد بود. سفر به هند نیز ممکن است در راستای همان درخواست قبلی دولت افغانستان مبنی بر فهرست نیازمندیهای نظامی و تسلیحاتی افغانستان به دهلی صورت گرفته باشد.
روزنامه «انصاف» در یادداشت روز خود با اشاره به سخنان معاون سخنگوی کاخسفید که گفته است ضربالاجل تعیین شده برای امضای پیمان امنیتی کابل-واشنگتن ممکن است به ماه ژانویه موکول شود، نوشته است: از نظر آمریکاییها مخالفت کرزی با امضای پیمان امنیتی، قطعاً آخر خط نیست و هنوز آغاز راه بوده و آنان غیر از گزینه خروج، بسیاری از روشهای مؤثر دیگر را در اختیار دارند که در زمان مناسب به آنها متوسل خواهند شد.
به اعتقاد انصاف، یکی از آن روشها استفاده از اهرمهای فشار است، اهرمهایی که به واقع در اختیار آمریکاییها و شرکای غربی آنان قرار داشته و هر زمان که بخواهند میتوانند علیه دولت و ملت افغانستان از آنها سود ببرند.
این روزنامه در ادامه نگاشته است: اهرمهایی چون قطع کامل کمکها، وقوع درگیریهای داخلی، از میان رفتن دستاوردهای چندین ساله در بسیاری از عرصهها و ... از مواردی هستند که این شب و روزها، ورد زبان مقامات آمریکایی بوده و هر از گاه و بیگاه، دولت و ملت افغانستان را به وسیله آنها تهدید میکنند.
روزنامه «افغانستان»، دیدگاه اصلی خود را به سفر رئیسجمهور افغانستان به کشورهای همسایه و منطقه اختصاص داده و بر ضرورت ایجاد موازنه در سیاستهای استراتژیک بینالمللی افغانستان تأکید کرده است.
نویسنده سرمقاله افغانستان در بخش دیگری از این نوشته، به روابط کابل-دهلینو اشاره کرده است: سفر رئیسجمهور پیش از آن که هدفش تقویت و گسترش مناسبات میان افغانستان و هند باشد و چشمانداز جدیدی را در روابط افغانستان و کشورهای منطقه ایجاد کند، واکنشی در برابر فشارهای آمریکا در رابطه با امضای پیمان امنیتی تلقی میشود.
به اعتقاد نویسنده، افغانستان در شرایط فعلی ظرفیت تحمل تنشهای سیاسی با کشورها را ندارد، پس باید روابط نیک و دوستانه با کشورهای خارجی را چه در سطح منطقه و چه در سطح جهان معیار و ملاک قرار داده و رویکردهای دوستانه با کشورها، الزامات ویژهای را میطلبد که در تدوین سیاست خارجی افغانستان باید مورد توجه واقع شود.
روزنامه «8صبح»، در سرمقاله خود به پافشاری کرزی روی پیششرطهای خود برای امضای پیمان امنیتی با آمریکا اشاره کرده و نوشته است: رئیسجمهور افغانستان میگوید او اطلاعات و دلایل بسیاری دارد که نشان میدهد جنگ افغانستان مرموز است و اگر واشنگتن و متحدانش اراده کنند، میتوانند به این نبرد پایان دهند اما آمریکا تاکنون به صورت واضح در مورد این که چرا میخواهد پیمان امنیتی دوجانبه بهزودی امضا شود سخنی نگفته است.
به نوشته سردبیر 8 صبح، آمریکاییها باید سخنان رئیسجمهور افغانستان را به دقت بشنوند و کرزی هم باید در مورد ملاحظات آنان فکر کند و همچنین آمریکا، کابل و جامعه جهانی نباید انتخابات ریاستجمهوری سال آینده افغانستان را فراموش کنند.
اگر از اعمال فشار و جنگ رسانهای کاسته شود و به جای آن روی انتخابات آینده تمرکز شود، اوضاع به سامان میشود.
روزنامه «سخن جدید»، سرمقاله خود را به صدور حکم دادگاه آلمانی مبنی بر عدم پرداخت غرامت توسط آلمان به خانوادههای قربانیان عملیات هوایی ناتو در ولایت «قندوز» واقع در شمال افغانستان اختصاص داده و نوشته است: عدم رعایت انصاف و عدالت از سوی دادگاه آلمانی در حق غیرنظامیان قندوزی یا آنچه در خصوص سرباز آمریکایی معروف به «قصاب قندهار» رخ داد، ثابت میکند که نگرانیها در خصوص ادامه خودسریهای سربازان غربی در افغانستان وجود دارد.
این روزنامه در ادامه نوشته است: اصل مصونیت قضایی نیازمند تأمل بیشتری بوده و میطلبد تا در صورت امضای هرگونه موافقتنامهای که منجر به حضور مستمر سربازان غربی در افغانستان شود، موارد مشابه آنچه در دادگاه آلمانی رخ داد فراموش نشده و از یاد مسئولان دسته اول کشوری خارج نشود زیرا در غیر آن صورت، عواقب هرگونه واکنش مردم در صورت وقوع چنین قضایایی، متوجه مسئولان مرتبط خواهد بود.
روزنامه «ماندگار»، دیدگاه رسمی خود را به زمزمههای عقب افتادن زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری افغانستان اختصاص داده و از امضا نشدن پیمان امنیتی با آمریکا و تهدید واشنگتن مبنی بر تعلیق کامل کمکها به افغانستان یادآوری کرده است.
به اعتقاد این روزنامه افغان، اگر چنین اتفاقی افتد، شکی نیست که برگزاری انتخابات با یک مانع و مشکل بزرگ مواجه میشود و کمیسیون انتخابات و دولت به بهانه نداشتن منابع مالی و حمایتی برای برگزاری انتخابات شفاف، از برگزاری انتخابات خودداری میکنند.
این روزنامه در ادامه نوشته است: ممکن است در نتیجه چنین وضعیتی، انتخابات به درستی برگزار نشود و مشروعیت رئیسجمهور آینده زیر سؤال برود.
ماندگار خاطرنشان کرد: اگر نهادهای سیاسی و نامزدهای انتخاباتی و شخصیتهای مستقل سیاسی بتوانند با حمایت نهادهای مدنی و رسانهها، یک بستر سالم سیاسی را در محور دستور کار ملی شکل دهند، بدون شک میتوانند با معضلات و چالشهایی که احتمالاً فراراه برگزاری انتخابات قرار میگیرند، مبارزه کنند.
روزنامه «آرمان ملی»، در سرمقاله خود به سخنرانی رادیویی رئیسجمهور افغانستان مبنی بر وضعیت نگرانکننده کودکان یتیم و بیسرپرست افغان اشاره کرده و نوشته است: امروز کودکان افغان به آموزش نیاز دارند و هماکنون بیشتر پرورشگاههایی که در چارچوب وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان فعالیت میکنند هزینه لازم برای اداره خود را ندارد.
این روزنامه تأکید کرده است: رئیسجمهور افغانستان باید کمیسیونی که ریاستش بر عهده معاون دوم ریاستجمهوری است را مورد پرسش قرار دهد که در این 10 سالی که به این امر موظف شدهاند چه تعداد از کودکان یتیم و بیبضاعت را جمعآوری کرده و تحت پوشش قرار دادهاند.