رادیو پشتو: خبرهای رسیده از کابل حاکی از آن است که بامداد امروز در نزدیکی مسجد امام حسن مجتبی در غرب کابل دو تن از تروریستهای انتحاری که قصد حمله را داشتند از سوی نیروهای امنیتی کشته شدند. در این مورد اطلاعات جنابعالی چیست و اینکه اخیرا ناامنی ها در افغانستان افزایش چشمگیر داشته، علت آن چیست؟
حسینی مزاری: بامداد امروز صدای تیر اندازی شدیدی در منطقه پیچید و نگرانیهایی بوجود اورد ، منتهی بعد از اینکه همکار ما در مسجد حضور پیدا کرد ، متوجه شد که همین امروز دو نفر ازحمله کنندگان انتحاری مورد تعقیب نیروهای امنیتی مستقر در غرب کابل بودند و هنگام گریز از سمت راست خیابان درب مسجد امام حسن مجتبی باز بود و این دو نفر برای پناه و سنگر گرفتن وارد صحن مسجد شدند و علیه نیروهای امنیتی تیر اندازی را اغاز کردند، اما نیروهای امنیتی مسجد را محاصره و این دو نفر را از پای دراوردند، طوری که صحبت می شود هدف اصلی مسجد امام حسن مجتبی نبوده منتهی تاکنون منبع موثقی گزارش نداده است که هدف انتحاریها چه افراد و مکانی بوده ، اما در حال گزیر و فرار بودند که از سوی نیروهای امنیتی کشته شدند.
این اواخر ناامنی در کشور افزایش یافته است، دلایلی مختلفی می تواند داشته باشد و دلیل عمده اش اینست که دولت کابل در استانه امضای پیمان امنیتی و همچنین بحث خروج نیروهای خارجی تحت فشار قرار داده دارد تا احساس شود که نیازی به امضای چنین پیمانی وجود دارد . همچنین علاقمندی برای خروج از افغانستان ابراز نشود، بلکه یک نوع ایجاد نیازمندی برای دولت ، نهادهای امنیتی و افکار عمومی مردم افغانستان، مبنی بر ضرورت حضور نیروهای خارجی در این کشور و یا حداقل امضای پیمان امنیتی به وجود بیاید . مبنی بر این که گویا اگر پیمان مذکور امضا گردد نیروهای امریکایی و خارجی خواهند توانست از تمامیت ارضی ، دولت و مردم افغانستان دفاع کند.
در حالیکه این تصور ، تصور غلطی است چون محافل سیاسی، صاحب نظران و مردم افغانستان به این اعتقاد رسیده اند که امریکاییها با دوازده سال حضور و هزینه میلیاردها دلار نتوانستند کار مثبت انجام بدهند و همچنین پیمان استراتژیکی که امضا شد در ان امده است که امریکا از تمامیت ارضی افغانستان در مقابل هر کشور متجاوزی دفاع کند ، اما این موارد از سال گذشته تاکنون بارها اتفاق افتاده است ونیروهای نظامی پاکستان علیه خاک افغانستان بارها حمله کرده اند، اما هیچ نوع تحرک و تلاشی از سوی نیروهای امریکایی دیده نشده است .بنابراین پس از این هم مردم افغانستان از نیروهای خارجی توقع و انتظار ندارند که دل سوز مردم هستند و در راستای تامین امنیت افغانستان عمل خواهند کرد بلکه مردم افغانستان به نیروهای خارجی به چشم مداخله گر نگاه می کنند و امضای پیمان با امریکا را یک نوع بردگی و اسارت می داند .
رادیو پشتو: ایا امریکاییها در افزایش ناامنی ها در کابل یا افغانستان نقش دارند یا خیر ؟
حسینی مزاری: به هر حال جای تردیدی نیست که مشکلات فعلی افغانستان بی ارتباط با حضور نیروهای خارجی در کشور نیست ، یا اینکه برخی حلقه های خارجی سعی در ناامن کردن افغانستان دارند و یا برخی حلقه ها دست به اقدامات نظامی می زنند که این خود باعث ناامن شدن این کشور می شود .
رادیو پشتو: ژنرال جوزف دینفورد ، فرمانده نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان به یک روزنامه اروپایی گفته بود که افزایش ناامنی های اخیر در افغانستان باعث نگرانی مقامات کاخ سفید شده است، به همین دلیل تا ٢٠١٨ اکثر نیروهای خارجی در این کشور خواهند ماند، پس مشخص می شود که یک کاسه، زیر نیم کاسه هست و امریکا دنبال چنین برنامه هایی می باشد و این احتمال وجود دارد که امریکا بطور مستقیم یا غیر مستقیم در افزایش ناامنی دست داشته باشد؟
حسینی مزاری: جای شکی نیست و این دیدگاه و برداشت در محافل داخلی افغانستان نیز وجود دارد که برقراری امنیت در افغانستان کار دشواری نیست ، اما از یک طرف باید دولتهای خارجی دولت افغانستان را به رسمیت بشناسند و انرا تقویت کنند و خودسرانه عمل نکنند ، از طرف دیگر با همپیمانان خود صحبت کنند که در امور افغانستان مداخله نکنند ، این راه تامین امنیت افغانستان است نا اینکه دهها هزار نیروهای خارجی در افغانستان حضور داشته باشند و در راستای تامین امنیت اینکشور فعالیت نکنند، بلکه رفتار و عملکرد انها نشان دهنده این باشد که در برابر دین و میهن ما فعالیت هایی وجود دارد و حد اقل اینست که مصالح دینی و ملی ما از ناحیه انها همواره مورد تهدید است .
رادیو پشتو: آیا فکر می کنید که از این طریق می خواهد دولت کابل را تحت فشار قرار دهد که پیمان امنیتی مورد نظر واشنگتن را امضا کند یا به حضور خود ادامه دهد ، بنظر شما ایا دولت کابل تحت فشار قرار خواهد گرفت یا خیر؟
حسینی مزاری: قطعا دولت افغانستان و نهادهای مختلف این کشور تحت فشار امریکا هستند ،اما باید دید که دولت افغانستان به منافع و مصالح ملی پایبند است یا تسلیم اجانب و اغیار می شود و اینکه کدام یک برای دولت افغانستان ارزش دارد. این کاملا بستگی به دولت افغانستان و شخص اقای کرزای دارد و طبعا در اینده تاریخ در مورد دولت افغانستان و اقای کرزای گواهی و شهادت خواهد داد.
تا جاییکه احساس می شود هم شخص اقای کرزای دنبال منافع ملی، اسلامی و مردم افغانستان است و هم سایر نهادها بویژه پارلمان این کشور، مردم افغانستان که بصورت قاطع عقد پیمان امنیتی با امریکا را رد و نفی می کنند، اگر اقای کرزای بطور جدی در مقابل فشار های امریکا ایستادگی کند، مردم افغانستان از وی حمایت جدی خواهند کرد.
روند گذشته تاریخ ثابت کرده است که اگر یک رهبر و ریس جمهور قبل از هر نیروی خارجی به مردم و ارمانهای دینی اش تکیه کند، قطعنا پیروز شده است، اما اگر به نیروهای خارجی تکیه کند، همان نیروهای خارجی بخاطر اهداف و منافع خود ان رهبر و ریس جمهور را قربانی اهداف خود خواهند کرد ، چنانچه ما این قضیه را در مصر شاهد بودیم.
دولت اخوان و شخص اقای مرسی بجای اینکه به شعار های اولیه خود عمل کند و از اهداف و ارمانهای انقلاب اسلامی خود پشتیبانی و حمایت و بر مردم خود تکیه کند، به امریکا و اسراییل متکی شد و به انها چراغ سبز نشان داد ولی در نهایت من و شما نتیجه تکیه بر امریکا و اسراییل را دیدیم که اقای مرسی در زندان است و تعداد زیادی از اعضای اخوان المسلمین کشته شده اند ، همچنین هزاران نفر از رهبران اخوان در زندان بسر می بردند ، لذا باید از این روند تاریخ قطعا پند بگیریم و قطعنا این روند در افغانستان و هر کشور دیگری محقق شود.