به گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران، این اندیشکده نوشت : در عین حال، عربستان هفته گذشته به سرعت به مهم ترین حامی ارتش مصر تبدیل شد. عربستان اعلام کرد میلیاردها دلار کمک در اختیار ارتش مصر قرار می دهد. عربستان همچنین از سرکوب های خشونت باری که بر اساس گزارش ها بیش از هزار نفر در آنها کشته شده اند حمایت کرد.
"گریگوری گاس" استاد علوم سیاسی در دانشگاه ورمونت آمریکا و محقق ارشد در موسسه بروکینگز دوحه در مصاحبه ای درباره مهم ترین منافع عربستان در مصر صحبت کرد.
خبرنگار پرسید: چرا عربستان خود را به خطر می اندازد و از ارتشی حمایت می کند که صدها نفر را کشته است گاس پاسخ داد: عربستانی ها به چند دلیل به سرعت حمایت خود را از ارتش مصر اعلام کردند. نخست ، عربستانی ها دست کم از سال 1990 اخوان المسلمین را به چند دلیل دشمن خود می دانند. اخوان المسلمین از عربستانی ها حمایت نکرد .
دوم ، عربستانی ها دستکم در چند دهه گذشته، مصر را مهم ترین متحد عرب خود می دانسته اند. مصر بویژه در چند سال گذشته مهم ترین متحد ریاض بوده است. در عین حال با سقوط مبارک ، عربستانی ها احساس کردند مهم ترین متحد خود را در منطقه از دست دادند.
خبرنگار پرسید چرا عربستان در سخنانی تقریبا آشکار خطاب به قطر ، همسایه خود را به دامن زدن به آتش فتنه و گسترش تروریسم متهم کرد؟ چه کشمکشی بین عربستان و قطر وجود دارد؟
این محقق ارشد موسسه بروکینگز دوحه اینطور پاسخ داد: عربستانی ها و قطری ها در ده سال گذشته بر سر نفوذ بر جهان عرب با هم رقابت می کردند. نخست ، قطر شبکه تلویزیونی الجزیره را تاسیس کرد. در این شبکه تلویزیونی درباره مسائل همه کشورهای عرب بجز قطر صحبت می شد. تاسیس شبکه الجزیره ، عربستانی ها و بسیاری از دولت های دیگر را خشمگین کرد. از سوی دیگر قطر به حمایت از اخوان المسلمین پرداخت. عربستانی ها از این کار خوششان نیامد. عربستانی ها ، اخوان المسلمین را خطری بالقوه می دانستند. بنابراین ، عربستانی ها معتقد بودند قطر در حال حمایت از تهدیدی برای ریاض است. به غیر از همه این موارد ، عربستانی ها همواره بر این عقیده بوده اند که کشورهای کوچکتر حاشیه خلیج فارس باید در مورد موضوعات سیاسی دنبال روی ریاض باشند.
خبرنگار پرسید آیا اقدام عربستان در خصوص حمایت از دولت تحت رهبری نظامیان مصر بر ضد اخوان المسلمین ، به نگرانی داخلی حفظ ثبات و قدرت پادشاهی عربستان مربوط می شود؟
گاس پاسخ داد : عربستانی ها واقعا مخالف جنبشی هستند که پادشاهی و مشروعیت آن را در منطقه به زیر سئوال ببرد. عربستانی ها واقعا از جنبش های اسلامی وحشت و نگرانی دارند. مخالفت عربستانی ها با اخوان المسلمین تا حدودی ناشی از موضوع دوم است.