به گزارش فارس و به نقل از تلویزیون افغانستان، سرانجام پس از 2 روز بحث و گفتوگو، «نشست مونیخ» درباره افغانستان با صدور اعلامیه مشترکی به کار خود پایان داد.
زمینهسازی برای غیرمتمرکزسازی قدرت در افغانستان و ایجاد نظام پارلمانی، همه جانبه شدن گفتوگوهای صلح با طالبان و برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه، مهمترین بخشهای اعلامیه مشترک نشست مونیخ را تشکیل میدهند.
در نشست مونیخ آلمان موضوعات انتخابات ریاست جمهوری، چگونگی نظام سیاسی افغانستان، گفتوگوهای صلح با طالبان و چگونگی تمرکز قدرت در افغانستان محورهای اصلی بحث بود.
بیشتر شرکتکنندگان این نشست معتقد بودند که انتخابات آینده باید به شکل شفاف و عادلانه برگزار شود و همچنین برنامه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای شهروندان افغانستان روشن و پذیرفتنی باشد.
گفتوگوهای صلح با طالبان نیز در نشست مونیخ مورد تأکید قرار گرفت تا این گفتوگوها با طالبان همه جانبه و فراگیر بوده و در برگیرنده تمامی طرفها و گروهها باشد.
در این نشست نسبت به هرگونه پنهانکاری در روند گفتوگوهای صلح با طالبان هشدار داده شده است.
شرکتکنندگان نشست مونیخ، نظام پارلمانی را گزینه بهتری برای گذار از دوران سخت کنونی در افغانستان عنوان کردند.
احزاب شرکت کننده در نشست مونیخ بخشی از مشکلات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی افغانستان را برخاسته از متمرکز بودن قدرت دانستند.
هرچند نشست مونیخ با واکنشهایی در کابل رو به رو شد اما «جبهه ملی» افغانستان اعلام کرده است که انتظارات زیادی برای پیادهسازی راهکارهای این نشست وجود دارد.
«سردارمحمد رحیمی» سخنگوی جبهه ملی گفته است که نتیجه گفتوگوهای کارشناسان نشان میدهد که افغانستان دچار مشکلات ساختاری است و این مشکلات زمانی حل خواهد شد که اراده لازم برای تغییر نظام وجود داشته باشد.
«بصیر آهنگ» فعال حقوق بشر و از شرکتکنندگان نشست مونیخ نیز گفت: در صورتی که نظام غیرمتمرکز در افغانستان برقرار نشود، مردم به دموکراسی واقعی دست نخواهند یافت.
«فیض الله جلال» استاد دانشگاه کابل نیز در همین زمینه گفت: امیدواریم چنین بحثها و گفتوگوهایی در داخل افغانستان نیز برگزار شود و مورد حمایت دولت قرار گیرد و این بحثها نباید جنبه معاملهای به خود بگیرد.
پیش از این، نشست مونیخ با واکنشهای تندی در دولت افغانستان روبهرو شده بود، وزارت خارجه این کشور در واکنش به نشست مونیخ اعلام کرد که تصمیمگیری در مورد سرنوشت افغانستان، تنها براساس آرای عمومی مردم و از طریق مکانیسمهای قانونی امکانپذیر است و هرگونه نشست پیرامون مسائل مهم و اساسی افغانستان باید در داخل کشور برگزار شود.
با این وجود روشن نیست که راهکارهای ارائه شده در نشست مونیخ تا چه اندازه برای دولت کابل پذیرفتنی خواهند بود.
«رابرت کروز» استاد دانشگاه «استنفورد» آمریکا، «رفیق رجا» کارشناس مسائل حقوقی و سیاسی از فنلاند، «عالیه یلماز» از ترکیه و نیز کارشناسانی از پاکستان، هند و دیگر کشورها در نشست مونیخ شرکت داشتند.
چهرههای بحث برانگیزی همانند «مایکل سمپل» استاد دانشگاه و افغانستانشناس انگلیسی نیز در این نشست حضور داشتند، سمپل در سال 2007 میلادی متهم به همکاری با طالبان شده است.