سرزمین افاغنه

آخرین اخبار در رابطه با کشور من افغانستان

سرزمین افاغنه

آخرین اخبار در رابطه با کشور من افغانستان

مژده: آمریکا دروغ‌های زیادی در این سال‌ها گفته است/ مذاکرات قطر به بن بست رسید

وحید مژده با بیان اینکه گفت‌وگوهای قطر به بن رسید، گفت: آمریکا در طول این سال ها دروغ های زیادی گفته است، این کشور هم اکنون به صلح به طالبان راضی شده است، اسپنتا از موضع قدرت دولت مرکزی حرف می زند.

به گزارش پیام آفتاب، «وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار دفتر منطقه‌ای خبرگزاری فارس در مورد چرایی بازنشدن دفتر قطر بر روی مذاکرات صلح گفت: زمانی که پرچم طالبان و تابلوی این دفتر با عنوان «امارت اسلامی افغانستان» پس از اعتراض دولت این کشور پایین آورده شد؛ طالبان اعلام کردند که آمریکایی‌ها در مذاکرات صادق نیستند و این در حالی است که پیش شرطی را برای گشایش دفتر قطر تعیین نکرده بودند.

وحید مژده افزود: بنابراین طالبان تاکید می‌کنند که آمریکایی‌ها در گام نخست مشکل خود را با طرف‌های افغان حل و سپس با آن‌ها مذاکره کند و تا زمانی که شرایط فعلی دفتر طالبان را نپذیرند، آن‌ها حاضر به مذاکره نیستند.

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان درباره اظهارات «صلاح الدین ربانی» رئیس شورای عالی صلح افغانستان مبنی بر اینکه عدم مذاکره طالبان باعث مسدود شدن دفتر قطر می‌شود، اظهار داشت: دفتر طالبان در قطر توسط صلاح الدین ربانی و یا برای شورای عالی صلح گشایش نیافته و ظاهرا ایشان صلاحیتی در مسدود کردن دفتر قطر ندارد زیرا آمریکایی‌ها و طالبان برای گشایش دفتری در قطر به توافق رسیدند.

وی ادامه داد: طالبان معتقدند که آمریکایی ها نیز توانایی مسدود کردن دفتر قطر ندارند زیرا مجبور خواهند بود ده ها سال در این کشور نیروهای خود را برای جنگ با طالبان هزینه نمایند.

به همین سبب اظهاراتی که در مورد بستن دفتر طالبان در قطر مطرح می‌شود به هیچ عنوان جدی نیست.

مژده در ارزیابی اظهارات رنگین دادفر اسپنتا مشاور امنیت ملی حامد کرزی که گفته بود اصلا روند صلحی در افغانستان وجود ندارد اظهار داشت که در افغانستان حکومت واقعی وجود ندارد بلکه افرادی دارای تابعیت کشورهای خارجی و یا گماشته‌های شبکه‌های اطلاعاتی مختلف دنیا دور یکدیگر تحت عنوان حکومت افغانستان جمع شده و اکنون دکتر اسپنتا نیز از موضع قدرت دولت مرکزی، خواستار مذاکره شده و این در حالی است که با توجه به حضور بیش از 10 ساله نیروهای خارجی در افغانستان این  قدرت حاکم نشد.

وی افزود: برخی افراد در افغانستان حامی صلح نیستند و در ناآرامی‌های این کشور به قدرت و پول رسیده و اکنون خواستار ادامه درگیری ها هستند اما به این نکته بایست توجه داشت که در نهایت آمریکا مجبور است تا تصمیم بگیرد که با این افراد باشد یا بسوی صلح حرکت نماید.

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان اظهارات برخی مقام‌های دولت  مبنی بر اینکه افراد کنونی در دفتر قطر نمایندگان واقعی طالبان نیستند را نادرست دانست و گفت که مقام‌های افغان مدرک معتبر و مستندی ندارند و تاکنون هیچیک از مقام طالبان نیز ادعایی نکرده‌اند.

مژده افزود: این در حالی است که به گفته طالبان، آمریکا حق انتخاب دارد! اگر جنگ را انتخاب کند ما تاکنون که شکست خورده است و اگر صلح را انتخاب کند بایستی در مذاکرات صلح شرایط طالبان نیز پذیرفته شود.

در واقع طالبان از موضع قدرت صحبت می کنند و معتقدند آمریکایی‌ها بیش از این دیگر شانسی برای پیروز شدن ندارند.

بنابراین براین باورند که هیبت آمریکا در جهان اسلام از بین رفته و طالبان بینی آمریکا را به خاک مالیده و چنانچه آمریکا پرچم و امارت اسلامی را برای آغاز مذاکرت قبول ندارد به میدان جنگ بازگردد.

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در مورد نقش پاکستان در گفت‌و گوهای صلح قطر اظهار داشت: زمانی که درباره گشایش دفتر طالبان در قطر از «نجم سیتی» (یکی از مقامات قبلی حکومت پاکستان) سوال شد؛ وی به صراحت از طریق رسانه‌های پاکستان اعلام کرد که در دفتر قطر منافع پاکستان تامین نمی‌شود و ما مخالف برنامه قطر هستیم.

اما در عین حال پاکستانی ها برای امتیاز‌گیری از آمریکا همواره تاکید می‌کنند که طالبان را در کنترل دارند و این در حالی است که طالبان با پاکستان ارتباطی ندارد.

مژده ادامه داد: حتی ژنرال «شجاع پاشا» رئیس سازمان جاسوسی ارتش پاکستان (آی.اس.آی) زمانی که از «طیب آغا» (رئیس کمیته سیاسی تحریک طالبان) خواست تا برای گفت و گو در روند صلح به پاکستان سفر کند، با پاسخ منفی طیب آغا روبرو شد و در عین حال شجاع پاشا به قطر رفت و با نمایندگان طالبان گفت و گو کرد.

وی در تشریح چگونگی سفر مقام‌های طالبان به قطر گفت که در حقیقت پس از اینکه آمریکایی‌ها برای گشایش دفتر قطر با طالبان به توافق رسیدند، در عین حال از پاکستان نیز خواستند تا علی رغم میلش زمینه سفر طالبان به قطر را فراهم کند و پس از آن طالبان هیچ ارتباطی با پاکستان نداشته و ندارند.

مژده ادامه داد: طالبان پیش از این نیز به ژاپن سفر کرده اند و با نمایندگان دولت افغانستان مذاکره کردند، همچنین آن‌ها به جاهای دیگری مانند سفر به جمهوری اسلامی ایران که بعدها خبر آن منتشر شد نیز سفرها و دیدارهایی داشته اند.

و این در حالی است که اگر پاکستان نفوذی بر طالبان داشت، هرگز اجازه سفر بدون خواست پاکستان و ارتباط با جامعه جهانی را نمی داد.

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان یادآوری کرد که پاکستانی ها در زمان مجاهدین افغان اجازه تماس را به آن ها ندادند و مثلا در کنفرانس «ژنو» که قراردادهایی امضا شد بجای نمایندگان مجاهدین افغان، افراد پاکستانی شرکت کردند اما طالبان با استفاده از تجربه گذشته، اجازه نفوذ به پاکستان ندادند.

وحید مژده درباره پیش بینی روند صلح افغانستان نیز اظهار داشت که فکر می کنم چنین تصمیمی را باید آمریکا بگیرد! آن‌ها نمی‌توانند هم رضایت دولت افغانستان و کشورهایی که بدنبال آمریکا راه افتاده‌اند را کسب کنند و هم طالبان را راضی نگه دارند.

بنابراین غیر ممکن است که تمام طرف‌های درگیر راضی و مذاکرات ادامه پیدا کند.

آمریکایی‌ها در این مدت دروغ‌های زیادی گفته‌اند مبنی بر اینکه طالبان ضعیف شده و دیگر توان جنگ را ندارند یا به چند دسته تقسیم شده و دراین گروه پراکندگی ایجاد شده و توان مقابله ندارند.

اما وقتی این ادعاها ثابت نشد،اکنون به مذاکره روی آورده‌اند.

از سوی دیگر طالبان نیز می‌گویند که آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند تا نقش میانجی را در افغانستان بازی کنند و این در حالی است که طرف اصلی مذاکره آمریکاست و بایست با شرایط ما مذاکره کند.

طالبان ادعا می کنند که تجربه تلخ زمان اتحاد شوروی که با استفاده از کارت پاکستان در جنگ افغانستان نقش میانجی را بازی کرد و موجب جنگ های داخلی در این کشور شد را تکرار نمی کنند و اگر آمریکا به این مسئله راضی نشود به این معناست که نیروهای خود را از افغانستان خارج نمی کند و در نتیجه جنگ ادامه می یابد.

مژده در مورد اهداف پشت پرده آمریکا نیز اظهار داشت که به گزارش رسانه‌های بین‌المللی، آمریکایی‌ها بالغ بر هفت میلیارد دلار وسایل جنگی خود را در افغانستان تخریب کردند اما حاضر نشدند آن را به دولت افغانستان بسپارند.

از سوی دیگر هند نیز اظهار داشته که به افغانستان سلاح سنگین نمی فروشد و این اظهارات هندی ها پس از سفر جان کری به این کشور صورت می گیرد.

بنابراین به نظر می رسد که آمریکا نمی‌خواهد نیروهای افغان تقویت شوند و توان رزمی آن‌ها افزایش یابد.

همچنین آمریکا و همپیمانانش نمی خواهند که نیروهای افغان از حد جنگ چریکی فراتر رود و برای پاکستان خطری بشمار آید.

این موضوعات نشان می دهد که آمریکا با دولت افغانستان یا طالبان و یا هیچ کس دیگری صادق نبوده و نیستند.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.