به گزارش پیام آفتاب به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا «همایون جریر» داماد گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان در مورد گشایش دفتر طالبان در قطر و موضوع اجماع ملی در افغانستان اظهار کرد: گشایش دفتر سیاسی طالبان در قطر نشانهای از تغییر در مواضع آمریکا، طالبان و دولت افغانستان است.
وی به چانه زنیهای دولت کابل با آمریکا در مورد گشایش دفتر طالبان اشاره کرد و گفت: این چانه زنیها مهم نیست. این چانه زنیها در موافقت با دولت آمریکا صورت میگیرد و دولت افغانستان بدون پیش شرطی دستور آمریکا را میپذیرد.
به نظر جریر موضع دولت آمریکا و افغانستان در رابطه با گشایش دفتر طالبان در قطر همسان است.
وی ادامه داد: واقعیت این است که آمریکا به بهانه جنگ با طالبان و تروریسم به افغانستان حمله کرده و امروز خودشان برای طالبان دفتر ایجاد کردند و این دفتر توسط قطر که پایگاه آمریکا در خاورمیانه است، به رسمیت شناخته میشود؛ این بدان معناست که آمریکا عملا دو اداره سیاسی را در افغانستان به رسمیت میشناسد.
جریر با تاکید براینکه این مطلب برای حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان و تیماش گران تمام میشود، افزود که تیم کرزی در جایگاهی نیست که بتواند تصمیم بگیرد.
جریر براین عقیده است که آمریکا پس از 2014 در تلاش است کنفرانسی را شبیه کنفرانس بن در یکی از کشورهای اسلامی راه اندازی کند.
به باور وی، آمریکا با استفاده از چنین کنفرانسی میخواهد شیوه جنگ تغییر کند، هزینه جنگ کاهش یابد و حضور خود را در افغانستان تمدید کند؛ چون آمریکا نمیخواهد افغانستان را ترک کند.
جریر میگوید، آمریکا برای تامین منافع خود در افغانستان میخواهد حضور داشته باشد و پس از این آمریکاییها به جنگ نرم و استراتژی سیاسی و امنیتی فکر میکنند.
داماد حکمتیار ادامه داد: شرایط فعلی افغانستان با کنفرانس بن اول کاملا فرق میکنند و هیچ وقت نمیتوان انتظار نتایج بن را داشت؛ بنابراین آمریکا و طالبان هیچ دستاوردی نخواهند داشت.
وی اظهار داشت که بدون حضور احزاب و گروهای دیگر در افغانستان و بدون حضور کشورهای همسایه، مذاکرات محرمانه قطر نتیجه نخواهد داشت.
وی همچنین میگوید که موضع فرماندهان طالبان در افغانستان و نمایندگان طالبان در قطر همسان نیست. به باور جریر، آمریکا و انگلیس به واسطه کشورهای پاکستان و عربستان گروه طالبان را حمایت میکنند و توانستهاند موضع این گروه (طالبان) را در رابطه با حضور آمریکا پس از 2014 تغییر دهد.
جریر در ادامه خاطرنشان کرد: تغییر جدی در موضع طالبان دیده میشود. سخنگویان این گروه اعلام کردهاند که حاضر هستند در رابطه با اینکه بخشی از سربازان آمریکایی در افغانستان پس از 2014 بمانند، مذاکره کنند که این تغییر بسیار مهمی است.
جریر در بخشی از سخنانش به اجماع ملی که چندی پیش از سوی زلمی خلیلزاد، سفیر سابق آمریکا در افغانستان مطرح شد اشاره کرد و گفت که این اجماع توسط کرزی استقبال شده است و طرحی شبیه کنفرانس بن برای انتخاب رهبر آینده افغانستان است.
به باور جریر، در این کنفرانس یا اجماع ملی تلاش میشود که تیم کرزی در قدرت باقی بماند.
وی افزود: اجماع ملی حرف جالبی است به شرط آن که اجماع ملی باشد. به اجماع کسانی که تحت حمایت آمریکا هستند اجماع ملی گفته نمیشود و این چنین اجماعی مشکل افغانستان را نمیتواند حل کند.
وی میگوید که حزب اسلامی در طول مبازهاش به برگزاری انتخابات عادلانه و مستقیم اصرار کرده است و این حزب یگانه راه حل مشکلات کنونی کشور را برگزاری انتخابات عادلانه و خروج نیروهای خارجی از افغانستان میداند.
به نظر جریر، جناحهای بزرگی در افغانستان حضور دارند که در تعیین سرنوشت کشور باید شریک باشند.
جریر پیشنهاد کرد که برای خاتمه جنگ نیاز است که مذاکرات بین افغانها صورت بگیرد و در این مذاکرات همه گروههای افغانی حضور داشته باشند.
جریر با تاکید بر اینکه در افغانستان جناحهای بزرگی وجود دارند که میتوانند با همفکری و همیاری یکدیگر سرنوشت کشورشان را تعیین کنند، گفت: فقط اجماع سیاسی این گروهها میتواند مشکل افغانستان را حل کند نه اجماع سیاسی افرادی که تنها در کابل حضور دارند؛ از این رو ما در قضایای مهم کشور هیچ کسی را نمیتوانیم نادیده بگیریم.
وی در پایان از گروههای "تحریک اسلامی طالبان، حزب اسلامی، جبهه شمال و شیعیان" به عنوان چهار جناح تاثیر گذار در صلح افغانستان نام برد.